marți, 27 ianuarie 2015

Ceai de măceşe

Ceai de măceşe



Măceşul (Rosa canina) este înrudit cu trandafirul şi este răspândit la noi în ţară, în 51 de specii spontane sau cultivate. Creşte sub forma unei tufe de mari dimensiuni în poienile pădurilor de la câmpie şi dealuri, sau pe câmpuri şi păşuni. Tufa are o înălţime de până la 3 m, cu mai multe tulpini lungi acoperite cu spini. Planta înfloreşte în lunile de vară, iunie-iulie, iar florile sunt albe sau de culoare alb-roz şi cresc grupate sau solitare. Fructele se pot culege toamna până în luna octombrie.
Măceşele au un conţinut de vitamina C de 50 de ori mai bogat decât lămâile, de 100 de ori mai bogat decât mandarinele şi de 200 de ori mai bogat decât merele, iar măceşul de munte are un conţinut mai mare de încă 10 ori.
Măceşele conţin: apă 49%, zaharuri 21,0%, proteine 3,6%, acizi 3,5% (acid malic), celuloză 23,0%, substanţe minerale 2,8%, provitamina A, (500-5000 mg la 100 g pulpă în funcţie de specie), vitaminele A, B1, B2, B3, B5, K, P, PP, alfa şi beta tocoferol (vitamina E), acid nicotinic, dar şi minerale precum magneziu, calciu, fier, mangan, fosfor, potasiu, seleniu şi zinc. Petalele florilor conţin ulei eteric, uleiul seminţelor de măceşe conţine vitamina F, iar acizii din măceşe (malic şi citric) contribuie la stabilizarea vitaminei C.
Conţinutul maxim de vitamina C îl au măceşele în pârgă, cu pulpa încă tare, iar pentru a-şi păstra proprietăţile se vor usca în vase de lemn sau de plastic, în locuri bine aerisite. Nu se vor recolta toamna, după căderea brumei, deoarece în această fază ele conţin cantitatea cea mai mică de substanţe active.
Câteva proprietăţi terapeutice:
·         Măceșele stimulează imunitatea, datorită rolului lor antiinflamator, regenerant, cicatrizant, preventiv tumoral.
·         Completează necesarul de săruri al organismului.
·         Asigură o bună funcţionare a organelor interne, a sistemului cardiovascular, au un efect antiîmbătrânire, întăresc circulaţia periferică.
·         Intervine favorabil în respiraţia tisulară, în reacţiile fermentative, în procesul de eliminare a toxinelor din corp.
·         Accelerează producerea de globule roşii, combat astenia, reglează metabolismul calciului şi stimulează fixarea lui în oase.
·         Au efect antidiabetic, hipoglicemiant, de stabilizare a glicemiei, stimulează biosinteza colagenului, a hormonilor steroizi, reduc edemele.
·         Excelent tonic, antianemic, vitaminizant, mineralizant şi revigorant.
Prepararea ceaiului de măceşe:
Fructele de măceşe se spală bine şi se pun în vasul în care a fiert apa şi se mai lasă la foc mic, 10 – 15 minute. După răcire, ceaiul se strecoară, se îndulceşte cu miere şi se bea două, trei căni pe zi.
La prepararea ceaiurilor de măceşe nu se vor folosi vase din metal, deoarece metalele contribuie la degradarea vitaminei C.


Poftă bună!

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Dacă formulați întrebări vă voi răspunde în cel mai scurt timp.