luni, 20 iunie 2016

Siguranță în bucătărie!!!

Nu aruncati apa pe o oala (tigaie) cu ulei sau grasime ce a luat foc!!!
Folositi un prosop umezit cu care acoperiti vasul!!!

Acesta demonstratie este facuta la o Scoala de Pompieri, cu o tigaie adanca pusa pe foc.
La sfarsitul clipului, un expert, instructor de pompieri, purtand un costum de protectie, si folosind o ceasca cu apa de circa 200 ml (cmc), aruncata apa pe focul produs de arderea grasimii, de la o distanta de circa 3 m.
Incendiul rezultat, va va atrage si dumneavoastra atentia la fel ca si elevilor de la Scoala de Pompieri.
Apa aruncata, fiind mai grea dacat grasimea ce arde deja, se va duce in partea de jos a vasului incins, si se va incalzi si ea (apa), instantaneu (foc sus de la grasimea incandescenta, foc jos de la aragaz). Aburul rezultat, (avand un volum mult mai mare decat apa lichida) are o forta exploziva uluitoare si arunca uleiul aprins in sus si in afara. In camp deschis , acesta ar deveni o "minge incandescenta" cu un diametru de circa 30 cm, generand o explozie ce se asemana ca aspect cu o mica explozie nucleara. In interiorul limitat al unei bucatarii, "mingea de foc" loveste cu putere si distruge plafonul si intreaga incapere.
De asemenea, este interzis sa aruncati cu zahar sau cu faina, peste grasimea incandescenta. O singura astfel de ceasca aruncata, creeaza o explozie ce are puterea a doua batoane de dinamita.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Dacă formulați întrebări vă voi răspunde în cel mai scurt timp.