luni, 22 iunie 2015

SOCATĂ

Socul este una dintre cele mai puternice plante depurative (depurativ = care purifică organismul, favorizând eliminarea toxinelor și otrăvurilor) ce se găsește în România, cu acțiune diuretică, de eliminare a toxinelor din organism pe cale cutanată, digestivă și renală.


Socul crește imunitatea organismului, distruge microbii și scade febra.
Are acțiune galactogenă, prin stimularea secreției de lapte la femeile care alăptează.
Proprietățile terapeutice se datorează compoziției sale: ulei esențial, potasiu, zaharuri, mucilagii, vitamina C, vitamine din complexul B, aldehide glicolice, aminoacizi, sambunigrină, sambucosidă (pigment), acid malic.
Preparatele din flori, fructe sau scoarța de soc sunt diuretice, sudorifice, antireumatismale, laxative, emoliente, galactogene și antiinflamatoare. Sunt indicate în edeme, infecții și litiaza urinară, gută, reumatism, constipație, afecțiuni oculare (conjunctivită, blefarită), eczeme, urticarie, furuncule, gripă, bronșită și astm.
Extractele din fructe de soc sunt un puternic aliat în lupta contra bolilor degenerative și a celor canceroase.
Cel mai bun moment în care se recoltează florile de soc este acela în care înfloresc (sfârșitul lunii mai la câmpie, începutul/mijlocul lui iunie la munte, ori în zonele nordice), după ce s-a ridicat roua. Florile proaspete se folosesc imediat după recoltare, la prepararea socatei sau a siropului de soc.


SOCATĂ
Ingrediente:
·         15 – 20 flori de soc;
·         1 kg de zahăr;
·         10 litri de apă;
·         5 – 6 lămâi;
·         un sfert de cub de drojdie pakmaya și câteva boabe de orez.

Preparare:
·         Într-un vas, borcan sau găleată se pune apa, se amestecă zahărul și florile prospete de soc, fără a fi spălate.
·         Se dizolvă drojdia în apă, după care se pune în recipientul unde se prepară socata.
·         Se amestecă de cel puțin trei ori pe zi.
·         Se lasă la fermentat o zi, două, în funcție de temperatură.
·         Se spală bine lămâile se taie pe jumătate și se scurge zeama.
·         Cojile de la lămâi pot fi introduse în socată sau pot fi aruncate.
·         Se mai lasă o zi, două până când băutura devine acidulată.
·         Se pune socata în sticle, pe care le băgați în frigider.
·         Dacă uitați să le băgați în frigider s-ar putea să explodeze sau să vă sară capacul când încercați să-l deschideți.
·         Atenție când consumați socata, să nu vă grăbiți, s-ar putea să vă doară burta.

Poftă bună!


SIROP DE SOC
Ingrediente:
·         15 – 20 flori de soc;
·         1 kg de zahăr;
·         1 litri de apă;
·         2 – 3 lămâi.

Preparare:
·         Într-un vas se pune apa, se amestecă zahărul și florile proaspete de soc, fără a fi spălate.
·         Se lasă în frigider vasul acoperit, timp de o zi, o zi și jumătate pentru a se infuza – se va observa că se schimbă culoarea siropului, spre galben.
·         Se strecoară siropul și se pune la fiert, la foc mic.
·         După aproximativ o oră se spală lămâile, se taie pe jumătate și se storc de zeamă.
·         Zeama se va pune în sirop la fiert, și se amestecă cu o lingură de lemn.
·         Se continuă fierberea timp de aproximativ o oră, sau până când se va observa că siropul se leagă.
·         Se lasă siropul la răcit și se introduce în sticle mici de Teddy, după care se vor steriliza – se pun capacele și se introduc în cuptor la o temperatură de 1600C, timp de 15 minute.
·         Se lasă până a doua zi.
·         Se consumă cu apă minerală rece și se poate adăuga o frunză de mentă.
·         Apoi se amestecă pentru ca gustul frunzei de mentă să persiste în paharul de suc de soc.


Poftă bună!

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Dacă formulați întrebări vă voi răspunde în cel mai scurt timp.